Pärnumaa Võidupüha jooksumaratoni start antakse Toris

22. juunilĀ toimuv maratonipidu on saanud tuntuks sinimustvalge tunnusloo ja Eesti sƵjameeste mƤlestuskirikus kangelaste auks ja meenutuseks lƤidetava tuleleegi sümboolse sidumise kaudu: seal süüdatud tule viivad maratoonarid PƤrnusse, kust see lƤhetatakse ehtsal soomukil vƵidupüha paraadi linna – tƤnavu Kuressaarde. TƤnavu on rajakaardil üks vƤga oluline muudatus, mis pakub 11. korda toimuval

Loe edasi

Muuseumide kogumiskampaania otsib ā€žpeedist pesumasinaidā€œ

Muuseumide ühine nƤituseprojekt ā€žPeedist pesumasinā€œ kutsub jagama lugusid leiutamisest, leidlikkusest ja taaskasutusest nƵukogude ajal. Oodatud on kogemused ja info nii nutikate nippide kui ka keerukate masinate leiutamise kohta. ā€žPeedist pesumasinā€œ on Eesti Maanteemuuseumi, Eesti PƵllumajandusmuuseumi ja Tartu Linnamuuseumi ettevalmistatav ühine nƤitus, mis kuulub Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna pƵhiprogrammi. NƤituse eesmƤrk

Loe edasi

Kevade viimane kokakool

Populaarsust kogunud Põllumajandusmuuseumi kokakoolide selle kevade viimane kokkusaamine on 9. aprillil, kui ahju lähevad kohupiimaküpsetised. Usinad õpilased on kätt harjutanud kõrvitsatoitudega, pasteetide ja tarretistega, pidulike roogadega, keedutaina valmistamisega. Keedutaina kokakooli osalejad ütlesid: ei teadnudki, et saab soolaste täidistega täita; ei julgenud kodus proovidagi sellise taigna tegemist; väga huvitav, kuid üsna

Loe edasi

Märtsiküüditamise aastapäev

TƤnasel kurval mƤrtsiküüditamise aastapƤeval tƵdeme ahastusega, et isegi tƤnapƤeval saavad toimuda samasugused inimsusevastased kuriteod, samas meenutame mƤlestustega ammuseid traagilisi aegu. MƤlestuskirje 1949. aasta mƤrtsiküüditamisest: “TƤna 39. aastad tagasi kui kisti vƤgi valdselt oma kodudest vƤlja 60 tuhat Eestlast Siberisse ja nende kodud jƤid tühjaks ja laostusid, kuss olli ja kus

Loe edasi

Kiluleib

Eestlaste pidulaual on ikka olnud au sees kiluleib, seda eriti Vabariigi aastapƤeval. 23. veebruaril esines SA Eesti Maaelumuuseumid juhatuse liige Merike Lang Maaeluministeeriumi aktusel kƵnega kiluleivast (alates 7.ndast minutist).

Loe edasi

2022 – rahvusvaheline vesiviljeluse ja rannakalanduse aasta

ÜRO Toidu- ja PƵllumajandusorganisatsioon (on kuulutanud 2022. aasta rahvusvaheliseks rannakalanduse ja vesiviljeluse aastaks. Üks vƤljavƵte kalandusega seonduvast. MƤlestus on saadetud Suislepa külast Viljandimaalt: ā€žPƵhiline toit oli kala. Minu ema oskas kalast toite valmistada vƤga mitmekesiselt: Latikaid püüti kevadel nende kudemise aegu. Siis olid latikad hƤsti rammusad ja marja tƤis. Korraga

Loe edasi

PƵllumajandusmuuseum paneb masinad rƤƤkima ja loosib vƤlja auhindu

PühapƤeval, 30. jaanuaril algusega kell 11 kutsub Eesti PƵllumajandusmuuseum kƵiki tehnika- ja nostalgiahuvilisi meeleolukale uuendatud tehnikavƤljaku avamisüritusele. ā€žAastaid mƶƶdujate pilke püüdnud suurte pƵllutƶƶmasinate vƤljak on saanud olulise tƤienduse – hƤƤle ja loo,ā€œ rƤƤkis SA Eesti Maaelumuuseumid nƤituste ja hariduse osakonna juhataja Ilze Salnaja-VƤrv. Nüüdseks on kogu vƤljak ƤƤristatud bƤnneritega, millel

Loe edasi

PƵllumajandusmuuseumi kokakool on tƤnulik ja jƤtkab

Selle aasta esimene kokakool on edukalt läbitud, õpilased oli väga tublid ning koos valmistati maitsvaid kõrvitsatoite. kõrvitsapannkook kõrvitsa-paprika salat võis praetud koorene kõrvits kõrvitsa-rosina vormisai Suur tänu osalejatele armsate ja julgustavate sõnade eest: poleks arvanud, et kõrvitsat saab nii laialdaselt kasutada; üllatas, et saab ka mahla teha; sai on imelihtne

Loe edasi

Energiakriisi valguses

TƤnase energiakriisi valguses on hea meenutada, millised valgusallikad pea sajand tagasi Saaremaal ja mujal Eestis kasutusel olid. EPM TR 1373: 207 A 1099: 207 Endel Pruul. Natukene Saaremaa elustĀ  – 1930-1945 dateeringu vahemik ā€žHƤda oli selles, et valgus oli vilets sest elektrit sel ajal maal ei olnud ja betrooliumi ei

Loe edasi

Jakobsoni Talumuuseumis Kurgjal alustab “PühapƤeva toiduklubi”

Meile kƵigile meeldib süüa, eriti kui toit on maitsev, tervislik, nƤeb hea vƤlja ja on tehtud kohalikust toorainest. Mis veel parem – kui ise oskad sellist toitu teha! C.R. Jakobsoni Talumuuseumis alustab veebruarist “PühapƤeva toiduklubi”, kus üheskoos valmistatakse kodumaisest toorainest maitsvaid roogasid, jagatakse nippe ja nƵuandeid, vƤrskendatakse vanu ning katsetatakse

Loe edasi