Maaeluministeerium rahastab kooliõpilaste osalemist "Toit ja tervis" haridusprogrammides. 
Programmide eesmärgiks on edendada tervislikku toitumist ning eestimaise toidu eelistamist.
Haridusprogrammidesse registreerimine kuulutatakse välja iga aasta märtsis. Aasta 2021 registreerimine on avatud, rohkem infot SIIT. NB! Harju maakonnas asuvate koolide kohad on täitunud Põllumajandusmuuseumi programmidele.
Kõige kiiremaks info saamiseks soovitame liituda õpetajatele suunatud grupiga Facebookis - Õpime Maaelumuuseumis
PS. Peatselt on ilmumas ka tasuta online tunnid "Laudalive", mis tutvustavad meie muuseumites elavaid loomi ning nendega seotud põnevaid teadmisi toitudest.
Eesti toidu haridusprogrammid Eesti Põllumajandusmuuseumis:
Haridusprogrammid kestavad Põllumajandusmuuseumis 1,5 tundi + lõunasöök.
Maagilised mesilased
Tutvume erinevate tarutüüpidega, mesindusinventariga, mesindussaadustega ja meetaimedega. Selgeks saab mee kasulikkus inimese tervisele. Läbi mänguliste tegevuste saame teadmisi mesilaste ametite ja eluperioodide kohta. Uurime meesaadusi: suira, taruvaiku, õietolmu, mesilasema toitepiima; õietolmu ja suiraterasid vaatame ka mikroskoobi all. Valmistame kunstkärjest küünlaid ja maitseme erinevaid mee liike.
Milleks muna?
Näitusel “Linnukasvatus Eestis” uurime kodulindude metsikuid sugulasi, erinevaid kodulinde ja räägime nende pidamisest. Tutvume kodulindude munade, nende ehituse ja koostisega ning räägime munast kui kvaliteetsest toorainest, selle kasutusviisidest, olulisusest ning tervislikkusest. Programmist ei puudu ka päris linnud ning põnevad tegevusülesanded.
Põllult potti
Saame teada, kuskohast köögi- ja aedviljad pärit on, kus kasvavad ning kuidas meie toidulauale jõuavad. Uurime taimede ehitust ja erinevaid sorte. Maitseme ja katsetame läbi köögi- ja aedviljade kasutamisvõimalusi ning teeme põnevaid köögi-katseid.
Viljaterast leivani
Õpime tundma maaharimise, viljakoristuse ja leiva küpsetamisega seotud tegevusi ning tööriistu. Kirjeldame rukki elutsüklit külvist lõikuseni. Teeme üheskoos läbi leiva valmimiseks olulised etapid: peksame rukist kootidega ja tuulame vilja, jahvatame käsikiviga jahu, õpime leivataina tegemist. Räägime leiva tervislikkusest ja leivaga seotud kommetest. Vormime oma leivapätsikese, teeme võid ja sööme ahjusooja rukkileiba omatehtud võiga.
Eesti toidu haridusprogramm C.R.Jakobsoni Talumuuseumis:
Talumuuseumis on võimalus juurde tellida hobusesõit vankriga, hind ühele osalejale 3 €
Eesti toidu aastaring talus
Programmi eesmärk on tutvustada Eesti söögitraditsioone, aastaaegade mõju talu toidulaual, Kurgja talu ja selle elanikke, C. R. Jakobsoni põhimõtteid talust ja toidust ning toidu teekonda laudast ja aiast kööki- meie lauale.
Programmi kuulub taluga tutvumine, toidu teekonna uurimine, praktiline tegevus, degusteerimine ning rollimängud. Osalejad saavad muuseumilt kaasa retseptid ja ülesanded. Samuti on programmis lõunasöök.
Sügis purki
NB! Sügisene programm
Programmis tutvutakse Kurgja taluga, Jakobsoni talupidamise mõtetega ja käiakse läbi toidu teekond põllult purgini. Saadakse teada kuidas vanasti talurahvas söönuks sai ning kuidas vanad olud, kombed ja uskumused meie toidulauda siiani mõjutavad. Läbi praktiliste tegevuste õpitakse hoidistamist ning uuritakse põldudel kasvavaid põnevaid aedvilju.