Haridus

  • Mardipäev

    Kutsume 4. novembrist kuni 8. novembrini lasteaedade ja algklasside õpilasi osalema mardipäeva programmis Mardipäeva orienteerumine. Looduses hakkab järjest rohkem erinevaid värve tekkima ja novembrikuu sügispäevad…

    Loe edasi
  • Ole kursis muuseumi pakkumistega – liitu Facebooki grupiga “Õpime muuseumis”

    Soovid operatiivselt olla kursis muuseumi pakkumistega koolidele ja lasteaedadele?! Liitu Facebooki grupiga "Õpime muuseumis" ja info tulvab ise sinu ekraanile. Soovin liituda Facebooki grupiga "Õpime…

    Loe edasi
  • Viljaterast leivani

    Õpime tundma maaharimise, viljakoristuse ja leiva küpsetamisega seotud tegevusi ning tööriistu. Kirjeldame rukki elutsüklit külvist lõikuseni. Teeme üheskoos läbi leiva valmimiseks olulised etapid: peksame rukist kootidega ja…

    Loe edasi
  • Põllult potti

    Sihtgrupp: eelkool ja I kooliaste Tutvustus: avastamisrõõmu täis programmis rändame maitsvate ning mitmekesiste köögivilju maailmas. Lähemalt keskendume eestimaistele "juurikatele" ning vaatleme eestlaste toidulauda läbi sajandite.…

    Loe edasi
  • Milleks muna?  

    Näitusel “Linnukasvatus Eestis” uurime kodulindude metsikuid sugulasi, erinevaid kodulinde ja nende pidamisest. Räägime kodulindude munadest, kanamuna ehitusest ja koostisest ning munast kui kvaliteetsest toorainest, selle kasutusviisidest,…

    Loe edasi
  • Maagiline mesi

    Näitusel “Mesindus Eestis” tutvume erinevate tarutüüpidega, mesindusinventariga, mesindussaadustega ja meetaimedega. Selgeks saab mee kasulikkus inimese tervisele. Läbi mänguliste tegevuste ja filmi vaatamise saame teadmisi  mesilaste ametite…

    Loe edasi
  • Mida sõid ja jõid meie esivanemad? 

    Tutvustame Eesti ajaloolisi argi- ja pidupäevatoite, söömistavasid ning sööginõusid nii taluperedes kui mõisates. Praktilise osana kokakool, kus õpetame vanadest taimetoitudest inspireeritud kaasaegsete tervislike toitude valmistamist.    Sihtgrupp:  lasteaialapsed, õpilased, täiskasvanud …

    Loe edasi
  • Taluloomadega sõbraks 

    Saame tuttavaks muuseumi lauda asukatega: lambad, hobused, ponid, kitsed, küülikud, kanad-kuked, vutid. Põhjalikumalt tutvustame lambatõuge ja räägime, mida kõike lambast saab. Kraasime villa ja saame…

    Loe edasi
  • Pikuti ja risti – puidu õppetunnid 

    Katsume oma käega, kuidas saab puust puit: tutvume  erinevate puuliikidega, selgitame puu ja puidu erisusi ning koostist ja kasutusvõimalusi. Keskendume puidutöötlemise ajaloole ja viisidele, mis…

    Loe edasi
  • Taimetark – kevadtööd ürdiaias 

    Korrastame muuseumiaia ürdipeenraid ja uurime, kuidas meie maitse- ja ravimtaimed on talve üle elanud. Jagame vanarahva tarkusi taimede väest ja teeme praktiliselt läbi, kuidas ürte…

    Loe edasi
  • Hobusega sõbraks

    Saame tuttavaks muuseumi lauda asukatega: lambad, hobused, ponid, kitsed, küülikud, kanad-kuked, vutid. Põhjalikumalt tutvustame hobust ning tema eest hoolitsemist. Õpime selgeks poniga jalutamise, tema juhtimise ja peatamise -…

    Loe edasi
  • Hobuse jõust hobujõuni 

    Praktiline töötuba, milles teeme tutvust tehnilise mõtte arenguga lohistist aurumasinani töötava mudeli baasil. Praktiline töö neljataktilise sisepõlemismootori põhimehhanismide kallal, mille käigus võtame sisepõlemismootori lahti ja paneme…

    Loe edasi
  • Sepakunsti saladused

    Sepistamine on vanim metallide töötlemise viis: terase survetöötlemine ja hõõguvkuuma terase voolimine vasaralöökide abil. Muuseumitund toimub Eesti Põllumajandusmuuseumi sepikojas, kus jälgime muuseumi sepa tegevust ja…

    Loe edasi
  • Vanast uueks – taaskasutustarkused 

    Kõike tarbetuna näivat ei tasu kohe minema visata, sest sellest saab hoopis midagi lahedat meisterdada. Meie muuseumis on võimalik valida nelja materjali taaskasutusprogrammi vahel:    muudame…

    Loe edasi
  • Vana-aja kokakunst lõkketulel 

    Meeskonnad valmistavad toidu õpikojas ette ja küpsetavad oma roa lõkketulel vanaaegsete söögiriistadega valmis. See kõik toimub muuseumi sepa asjatundlikul juhendamisel. Naudime valminud rooga värskes õhus looduskaunis…

    Loe edasi
  • Puidust mööblieseme restaureerimine 

    Teeme juhendaja käe all korda teha isikliku mööblieseme, mis võib olla nii puidust kui ka pehme polstriga. Algul teeme kindlaks eseme juures kasutatud materjalid, viimistluse…

    Loe edasi
  • Puidukursused

    Tule meisterda endale vahva puidust ese: Puidust kulp või leemelusikas, kestus 6 h Puidust mööblieseme restaureerimise, kestus 15 h Mööbli restaureerimise teenus Grupi suurus 5-8…

    Loe edasi
  • Toiduvalmistamise kursused

    Rukkileiva valmistamise kursus, kestus 2,5 h, hind 20 €/osaleja. Osaleja saab kursuse lõpus kaasa omavalmistatud leiva, juuretise, retsepti ja lõikelaua.  Kringli valmistamine kursus, kestus 2 h, hind 15 €/osaleja.…

    Loe edasi
  • Taaskasutusprogrammid

    Vanapaberist isetehtud õnnitluskaart, kinkekott, parkimiskell jms, kestus 4 h, hind 10 €/osaleja.   Munarestidest süüteroosi tegemine tule algatamiseks, kestus 2 h, hind 5 €/osaleja.  Küünalde valmistamine ja kaunistamine,…

    Loe edasi
  • Meisterdamine

    Hällilapse kaisunukk (eesti lapse unenäopüüdja), kestus 1 h, hind 3 €/osaleja  Lõngadest paelte punumine, kestus 1 h, hind 2 €/osaleja  Tekstiilist väikese koti kaunistamine, kestus 1 h,…

    Loe edasi
  • Jõulud talus

    Jõulud talus programmi jooksul vaatame leivategu. Valmib jõululeib, loomade kaitseks tehakse leivast jõuluorikas. Laudas külastame taluloomi ja seal saab anda lammastele porgandeid. Lisaks meisterdame ühe…

    Loe edasi
  • Väliekskursioonid

    Giidi saatel teeme ringi peale aidale kus asuvad vanad tööriistad; saunale, kus elas C.R. Jakobson perega; vaatame vesiveskit ja heidame pilgu lauta. Sihtgrupp: alates lasteaialastest…

    Loe edasi
  • Talulapse toimetused

    Vaatame taluloomi, meisterdame talulaste mänguasju ja räägime talujuttu. Kas 200 aasta tagused inimesed erinesid meist? Mis on TALU? Kes seal elavad, millest nad elavad ja…

    Loe edasi
  • Eesti toidu aastaring talus

    Programmi eesmärk on tutvustada  Eesti söögitraditsioone, aastaaegade mõju talu toidulaual, Kurgja talu ja selle elanikke, C. R. Jakobsoni põhimõtteid talust ja toidust ning toidu teekonda laudast…

    Loe edasi
  • Sügis talus

    Programm tutvustab sügisesi töid ja tegemisi talus, näha saab vanaaegseid talutööriistu ja – esemeid. Samuti räägime teraviljadest ja nende ajaloost, töötlemisest ja kasutamisest. Osalejad saavad…

    Loe edasi
Kõik õigused kaitstud © SA Eesti Maaelumuuseumid