Talulapse toimetused

Vaatame taluloomi, meisterdame talulaste mƤnguasju ja rƤƤgime talujuttu. Kas 200 aasta tagused inimesed erinesid meist? Mis on TALU? Kes seal elavad, millest nad elavad ja millised on nende tegemised? HobusƵit vankri vƵi reega. Palume lastel riietuda vastavalt ilmale. Kestus: 1,5 h. Hind: 8,50 ā‚¬/Ƶpilane ƕpivƤljundid Eelkooli Ƶpilane: Teab kes elasid

Loe edasi

Eesti toidu aastaring talus

Programmi eesmƤrk on tutvustada ā€ÆEesti toidu valmistamise traditsioone, aastaaegade mƵju talu toidulaual, C. R. Jakobsoni pƵhimƵtteid talust ja toidust ning toidu teekonda laudast ja aiast kƶƶki– meie lauale.Ā Programmi kuulub taluga tutvumine, toidu teekonna uurimine, praktiline tegevus, degusteerimine ning rollimƤngud.Ā  Kestus: 2,5 – 3 h. Hind: 12,50 ā‚¬/Ƶpilane. VƵimalus juurde tellida

Loe edasi

SĆ¼gis talus

Programm tutvustab sĆ¼gisesi tƶid ja tegemisi talus. Saab nƤha vanaaegseid pƵllutƶƶriistu ja esemeid (ader, viljapeksumasin, vanker, regi jm.). Samuti tutvume teraviljadega, rƤƤgime nende ajaloost ja rabame ning kooditame vilja.Ā  Veskis jahvatame kƤsikivil vilja ja rehis kĆ¼psetame rukkikuklit ning teeme kƤsimasinaga vƵid. LƵpuks maitseme rukkikuklitĀ  omavalmistatud vƵiga. Peale rĆ¼Ć¼pame taimeteed.Ā  Kestus:

Loe edasi

Mardi- ja KadripƤev

Osalejad tutvuvad mardi- ja kadripƤeva kommete ja tavadega. Kuna need rahvakalendri tƤhtpƤevad on tugevasti seotud loomadega siis kĆ¼lastame kindlasti taluloomi. SeejƤrel suundume rehetuppa kus meisterdame, mƤngime, tantsime ja maitseme koos odrakaraskit teega. HIND Programmi maksumus 8,50 ā‚¬/Ƶpilane VƵimalus juurde tellida hobusesƵit vankriga, sƵidu hind Ć¼hele osalejale 3 ā‚¬.   Vaata

Loe edasi

Vastlad talus

Tutvustame vanu vastlatraditsioone, hobusesƵit reega/vankriga, vastlatoidud ja rahvalikud mƤngud rehetoas (erinevate vurridega vurritamine), laudas ootavad lambaemandad koos talledega uudistamist. Olenevalt ilmast vastlakarusell.Ā  Kestus: 1,5 h Hind: 8,50 ā‚¬/Ƶpilane ƕpivƤljundid Eelkool: kogeb hobuvankri vƵi reega sƵitmist;Ā  tutvub taluloomadega: lambad, lehmad, hobused ja kĆ¼Ć¼likud.Ā  I ja II kooliaste: mƵistabĀ  vastlatraditsiooni olemust ja

Loe edasi

Tere, tore Tori!

Programmis kĆ¼lastame uut nƤitust, tutvume rahvapƤrimuse olemusega ning arutleme, kuidas sĆ¼nnivad lood ja legendid. LƤhemalt tutvume Tori pƵnevate ja mĆ¼stiliste legendidega. Laseme fantaasia valla ning mƵtleme ka ise legende. NƤgemata ei jƤƤ hobusekasvanduse pƵhiline vaatamisvƤƤrsus ā€“ hobune! KĆ¼lastatakse pƵnevaid ja ka Tori legendidest pƤrit vaatamisvƤƤrsusi. KESTUS Programm kestab 1,5 tundi.

Loe edasi

Kepphobusest pƤris hobuseni

Programmis tutvutakse lƤhemalt kasvanduse ja hobustega – mis imeloomad need hobused on, mida sƶƶvad, kuidas nendega ohutult Ć¼mber kƤia ning kuidas nende eest hoolitseda. Katsetame uut pƵnevat vƵistlusala – kepphobuste, vƵi siis moodsama sƵnaga hobihobuste, takistussƵitu. NƤgemata ei jƤƤ ka uus pƵnev, Ć¼llatusi tƤis nƤitus. KESTUS Programm kestab 1,5 tundi.

Loe edasi

Taluloomadega sƵbraks

Saame tuttavaks muuseumi lauda asukatega: lambad, ponid, kitsed, kĆ¼Ć¼likud, haned-pardid ja vutid. Kes nendest on ohustatud liigid? Uurime, mida loomad sƶƶvad, kuidas talitaja nende eest hoolitseb ja kuidas loomade juures kƤituma peab. Osalejad saavad teadmisi ajaloolisest loomapidamisest talus ning arutlevad, kuidas see peaks toimuma sƤƤstlikus loomakasvatuses nĆ¼Ć¼d ja tulevikus. PƵhjalikumalt

Loe edasi

Viljaterast leivani

Programmis tutvutakse ajaloolise leiva valmistamise viisiga – kƤiakse lƤbi teekond viljaterast rukkileivani. Koos lƤbitakse leiva valmistamiseks olulised etapid: proovitakse esivanemate kombel kootidega vilja peksmist ning selle tuulamist, jahvatatakse erinevate tƶƶriistadega jahu ning Ƶpitakse leivataigna tegemist, tutvustatakse leiva tervislikkust ning rƤƤgitakse leivaga seotud kommetest. Iga osaleja saab ise vormida leivakaku ja

Loe edasi

PƵllult potti

AvastamisrƵƵmu tƤis programmis rƤndame maitsvate ning mitmekesiste kƶƶgivilju maailmas. LƤhemalt keskendume eestimaistele “juurikatele” ning vaatleme eestlaste toidulauda lƤbi sajandite ā€œAvasta ja imestaā€ nƤitusel. Kohaliku tooraine kasutamise ja tervisliku toitumise edendamiseks mƵtiskleme milline on kƶƶgiviljade toidulauale jƵudmise teekond, ehk kuidas jƵuab Ć¼ks kƶƶgivili pƵllult potti?Ā  Uurime taimede ehitust ja erinevaid sorte,

Loe edasi