LihavƵtted talus

Muuseumitunni eesmärk on tutvustada munapühade rahvapäraseid kombeid ja tähendust, arendada huvi looduslike materjalide kasutamise vastu ning väärtustada pärimuskultuuri. Uudistame talukanu ja räägime, kust tulevad munad.  Tutvume vanade kevadpühade kommetega. Rehetoas räägime lihavõttepühade tähendusest, uurime looduslikke värvaineid, värvime mune sibulakoorte, kaselehtede ja samblaga.  Urbime end vanade eestlaste kombel virgaks ja ilusaks. 

Loe edasi

Kui tuled ei pƵle ja vett ei ole….kuidas edasi?

Muuseumitunni eesmƤrk on anda Ƶpilastele praktilisi teadmisi ning oskusi, mis aitavad toime tulla kriisiolukordades, arendada probleemide lahendusoskust, koostƶƶvƵimet ja keskkonnateadlikkust.Ā Ā  Tunnis Ƶpitakse praktiliste tegevuste abil hakkama saama erinevate kriisiolukordades, nƤiteks, kui puuduvad elekter ja vesi.Ā  Teeme looduses lƵket, arutleme inimese pƵhivajaduste – toidu, soojuse ja vee – üle ning Ƶpime

Loe edasi

Carl Robert Jakobson ja Ƥrkamisaja hoiakud

Muuseumitunni eesmärk on tutvustada Eesti ärkamisaja võtmeisikuid ning avada nende ideid, väärtusi ja ühiskondlikku rolli, et aidata õpilastel mõista, kuidas erinevad isiksused ja maailmavaated kujundasid 19. sajandil rahvuslikku ärkamist.    Tunnis tutvutakse C. R. Jakobsoni, J. Hurda, J. V. Jannseni tegevusega. Rollimängude abil kohtutakse ka tolleaegsete mõisnike ja talupoegadega, et mõista

Loe edasi

Carl Robert Jakobsoni elu lƤbi nƤitemƤngu

Muuseumitunni eesmƤrk on tutvustada Carl Robert Jakobsoni elu, ideid ja aega.Ā  Tunnis lavastame hetki Jakobsoni elust, tutvume tema iseloomu, mƵtete ja vaadetega ning uudistame inimesi, kes teda ümbritsesid. Loov rollimƤng vƵimaldab kogeda ajalugu isiklikul tasandil, arendab kriitilist mƵtlemist, esinemisoskust ja empaatiat.Ā  Ā  ƕpivƤljund:Ā  Muuseumitunni lƤbimisel Ƶpilane kirjeldab Carl Robert Jakobsoni

Loe edasi

JƵulud talus

Muuseumitunni eesmärk on tutvustada vanu jõulukombeid ja -uskumusi ning anda vahetu ja meeldejääv kogemus jõulude tähistamisest traditsioonilises talukeskkonnas.  Osaleja saab teada, miks olid jõulud aasta kõige tähtsamad pühad ja mida tehti toomapäeval. Käime laudas loomadele jõulurõõmu jagamas, meisterdame jõuluehteid, möllame põhus ja viime metsloomadele toitu ning sõidame reega.  Rehetoas valmistame

Loe edasi

Talulapse toimetused

Muuseumitunni eesmƤrk on tutvustada talulapse igapƤevaelu tƶid ja mƤnge.     ƕpilased saavad ise jƤrele proovida talutƶid nagu need olid vanasti. Jahvatame kƤsikiviga jahu, viime kaelkookudega vett loomadele ja kastame lilli. Vihmase ilmaga ootavad tubased toimetused: sorteerime ube ja herneid, kraasime villa, kerime lƵnga ja keerutame vurri. Meisterdame rullnuku, ehitame looduslikest materjalidest

Loe edasi

Eesti toidu aastaring talus

Muuseumitunni eesmƤrk on tutvustada  eesti toidu valmistamise traditsioone, aastaaegade mƵju talu toidulauale. Uurime, milliseid pƵhimƵtteid jagas C. R. Jakobson talust ja toidust.Ā  Tund viib Ƶpilased avastusretkele 19. sajandi taluelu keskele, tutvustab toidutraditsioone ja talu aastaringi.Ā Ā  RollimƤngude abil rƤƤgitakse talupere igapƤevaelust. Osalejad saavad tutvuda veskitƶƶdega, talumajapidamisega, -loomade ja aiamaaga ning toidu

Loe edasi

Sügis talus

Muuseumitunni eesmƤrk on anda teadmisi ja praktilisi oskusi traditsioonilistest sügisestest talutƶƶdest, toidu valmistamisest ja aidata mƵista, kuidas toidu tootmine on seotud meie ajaloo, kultuuri ja identiteediga.Ā Ā  Tund tutvustab sügisesi talutƶid. Tutvume vanaaegsete pƵllutƶƶriistadega nagu ader, viljapeksumasin, hobuniiduk jm. Uurime veskis teravilju, rabame ja  kooditame  vilja  ning proovime, kuidas sellest saab

Loe edasi

Mardi- ja kadripƤev

Muuseumitunni eesmärk on aidata mõista mardi- ja kadripäeva tähendust ning muuta pärimuse vahetu kogemuse abil  elavaks.     Tunnis tutvutakse mardi- ja kadripäeva kommetega, mis on osa rahvakalendri rikkalikust traditsioonist. Need pole vaid lõbusad maskeerumise ja laulmise päevad, vaid kannavad edasi olulisi teadmisi ja väärtusi looduse, loomade ning kogukonna hoidmise kohta. 

Loe edasi

SƵira valmistamine

Kas oled sƵira maitsnud? Aga vƤrsket sooja sƵira? Nüüd on Sul vƵimalus ise sƵira teha ja loomulikult mekkida! Kestus: 1 h Grupi suurus: 5-10 inimest Hind: 10 €/osaleja

Loe edasi