Taluloomadega sõbraks
Saame tuttavaks muuseumi lauda asukatega: lambad, ponid, kitsed, küülikud, haned-pardid ja vutid. Kes nendest on ohustatud liigid? Uurime, mida loomad söövad, kuidas talitaja nende eest hoolitseb ja kuidas loomade juures käituma peab. Osalejad saavad teadmisi ajaloolisest loomapidamisest talus ning arutlevad, kuidas see peaks toimuma säästlikus loomakasvatuses nüüd ja tulevikus. Põhjalikumalt
Viljaterast leivani
Programmis tutvutakse ajaloolise leiva valmistamise viisiga – käiakse läbi teekond viljaterast rukkileivani. Koos läbitakse leiva valmistamiseks olulised etapid: proovitakse esivanemate kombel kootidega vilja peksmist ning selle tuulamist, jahvatatakse erinevate tööriistadega jahu ning õpitakse leivataigna tegemist, tutvustatakse leiva tervislikkust ning räägitakse leivaga seotud kommetest. Iga osaleja saab ise vormida leivakaku ja
Põllult potti
Avastamisrõõmu täis programmis rändame maitsvate ning mitmekesiste köögivilju maailmas. Lähemalt keskendume eestimaistele “juurikatele” ning vaatleme eestlaste toidulauda läbi sajandite “Avasta ja imesta” näitusel. Kohaliku tooraine kasutamise ja tervisliku toitumise edendamiseks mõtiskleme milline on köögiviljade toidulauale jõudmise teekond, ehk kuidas jõuab üks köögivili põllult potti? Uurime taimede ehitust ja erinevaid sorte,
Lina meie igapäevaelus
Milline näeb välja linataim ja kus see kasvab? Mis on lõuguti, ropsimõõk, linahari? Kuidas murda linaluu (mitte ninaluu)? Kuidas sugeda lina ja linakiudu meisterdamiseks kasutada? Teeme erinevaid linatöid ja pakume maitsta tervislikku kiudtaime seemneid sisaldavat toitu. Osalejad õpivad tundma ühe vanima kultuurtaime, lina, erinevaid omadusi ja saadusi, saavad ülevaate linakasvatuse
- 1
- 2