HƵissa, meil on vastlad!
Eesti Põllumajandusmuuseumis toimub veebruaris ja märtsis lõbus vastlatrall, milles oma klassi või rühmaga osaleda saad. Meie juures saad proovida oma osavust vurri keerutamisel, kada viskamisel, põrsaste ajamisel ja kui ilm lubab, siis ka liumäel. Programm lõppeb maiustamisega Leivatares. Sööme pannkooke ja joome peale sooja jooki. Kindlasti vaatame ka laudas loomi.
Toidu eluring
Toiduraiskamine ja toidujäätmete teke on muutumas globaalse soojenemise kõrval üheks suurimaks keskkonnaprobleemiks. Mis on probleemi olemus, millest on mure alguse saanud ning kuidas saame olukorda parandada? Programmis õpime hindama inimtegevuse mõju looduskeskkonnale, lahkame toiduraiskamise tekkepõhjuseid ning leiame toidujäätmete probleemile lahendusi.  Programm on üles ehitatud võimalikult praktiliselt, et oleks teadmisi,
Ole kursis muuseumi pakkumistega – liitu Facebooki grupiga “Ćpime muuseumis”
Soovid operatiivselt olla kursis muuseumi pakkumistega koolidele ja lasteaedadele?! Liitu Facebooki grupiga “Ćpime muuseumis” ja info tulvab ise sinu ekraanile. Soovin liituda Facebooki grupiga “Ćpime muuseumis”.
Milleks muna?
NƤitusel āLinnukasvatus Eestisā uurime kodulindude metsikuid sugulasi ja erinevaid kodulinde: kanasid, parte, hanesid ja vutte. Sobitame tutvust ka muuseumis elavate pƤris lindudega. MƤngime oolooge ehk munateadlasi ning teeme seda, mida ooloogid ikka ā katseid ja vaatlusi munadega! RƤƤgime kanamuna ehitusest ja koostisest ning munast kuiĀ kvaliteetsest toorainest, selle kasutusviisidest, olulisusest ning
Maagiline mesi
NƤitusel āMesindus Eestisā tutvume erinevate tarutüüpidega, mesindusinventariga, mesindussaadustega ja meetaimedega. Selgeks saab mee kasulikkus inimese tervisele. LƤbi mƤnguliste tegevusteāÆja filmi vaatamise saame teadmisi⯠mesilaste ametite ja eluperioodide kohta. Uurime meesaadusi: suira, taruvaiku, Ƶietolmu, mesilasema toitepiima; Ƶietolmu ja suiraterasid vaatame ka mikroskoobi all. Valmistame kunstkƤrjest küünlaidāÆjaāÆmaitseme erinevaid mee liike.āÆ
Hobuse jƵust hobujƵuni
PraktilineāÆtƶƶtuba, milles teeme tutvust tehnilise mƵtte arenguga lohistist aurumasinani tƶƶtava mudeli baasil. Praktiline tƶƶ neljataktilise sisepƵlemismootori pƵhimehhanismide kallal, mille kƤigus vƵtame sisepƵlemismootori lahti ja paneme tagasi kokku.āÆ
Taimedega lƵngavƤrvimine
Villase lõnga taimedega värvimise algtõed: ettevalmistamine värvimiseks, enim levinud kodu- ja välismaised värvitaimed, värvimine ja üllatuslikud lisaoskused. Räägime sellest, kuidas villast materjali enne värvimist ette valmistada ning kuidas kasutada peitsaineid. Veebruaris kasutame värvimiseks sibulakoori ja kollajuurt. Märtsis värvime kuivatatud kaselehtede ja teega. Aprilli, mai ja juuni värvused sõltuvad ilmastikuoludest, kuidas
Kokkamiskogemus sinu seltskonnale
Sƶƶgitegemine on üks kasulik oskus, samas kunst. Ćldiselt aga kƵigile, kel vƤhegi tahtmist, jƵukohane ja samas eluliselt oluline tegevus. Meie kaasava kokkamise kursuselĀ saad teadmisi traditsiooniliste toitude valmistamiseks, toorainete valimiseks, nippe ja nƤpunƤiteid ning mƵnusa seltskonna pealekauba. Loomulikult mekime ühiselt tehtud toite ja retseptid anname kaasa. Kursusel saab korraga osaleda 5-10
Taluloomadega sƵbraks
Saame tuttavaks muuseumi lauda asukatega: lambad, ponid, kitsed, küülikud, haned-pardid ja vutid. Kes nendest on ohustatud liigid? Uurime, mida loomad söövad, kuidas talitaja nende eest hoolitseb ja kuidas loomade juures käituma peab. Osalejad saavad teadmisi ajaloolisest loomapidamisest talus ning arutlevad, kuidas see peaks toimuma säästlikus loomakasvatuses nüüd ja tulevikus. Põhjalikumalt
Viljaterast leivani
Programmis tutvutakse ajaloolise leiva valmistamise viisiga – kƤiakse lƤbi teekond viljaterast rukkileivani. Koos lƤbitakse leiva valmistamiseks olulised etapid: proovitakse esivanemate kombel kootidega vilja peksmist ning selle tuulamist, jahvatatakse erinevate tƶƶriistadega jahu ning Ƶpitakse leivataigna tegemist, tutvustatakse leiva tervislikkust ning rƤƤgitakse leivaga seotud kommetest. Iga osaleja saab ise vormida leivakaku ja
- 1
- 2