HƵissa, meil on vastlad!

Eesti Põllumajandusmuuseumis toimub veebruaris ja märtsis lõbus vastlatrall, milles oma klassi või rühmaga osaleda saad. Meie juures saad proovida oma osavust vurri keerutamisel, kada viskamisel, põrsaste ajamisel ja kui ilm lubab, siis ka liumäel. Programm lõppeb maiustamisega Leivatares. Sööme pannkooke ja joome peale sooja jooki. Kindlasti vaatame ka laudas loomi.

Loe edasi

Toidu eluring

Toiduraiskamine ja toidujäätmete teke on muutumas globaalse soojenemise kõrval üheks suurimaks keskkonnaprobleemiks. Mis on probleemi olemus, millest on mure alguse saanud ning kuidas saame olukorda parandada? Programmis õpime hindama inimtegevuse mõju looduskeskkonnale, lahkame toiduraiskamise tekkepõhjuseid ning leiame toidujäätmete probleemile lahendusi.   Programm on üles ehitatud võimalikult praktiliselt, et oleks teadmisi,

Loe edasi

Ole kursis muuseumi pakkumistega – liitu Facebooki grupiga “ƕpime muuseumis”

Soovid operatiivselt olla kursis muuseumi pakkumistega koolidele ja lasteaedadele?! Liitu Facebooki grupiga “ƕpime muuseumis” ja info tulvab ise sinu ekraanile. Soovin liituda Facebooki grupiga “ƕpime muuseumis”.

Loe edasi

Milleks muna?

NƤitusel ā€œLinnukasvatus Eestisā€ uurime kodulindude metsikuid sugulasi ja erinevaid kodulinde: kanasid, parte, hanesid ja vutte. Sobitame tutvust ka muuseumis elavate pƤris lindudega. MƤngime oolooge ehk munateadlasi ning teeme seda, mida ooloogid ikka – katseid ja vaatlusi munadega! RƤƤgime kanamuna ehitusest ja koostisest ning munast kuiĀ kvaliteetsest toorainest, selle kasutusviisidest, olulisusest ning

Loe edasi

Maagiline mesi

NƤitusel ā€œMesindus Eestisā€ tutvume erinevate tarutüüpidega, mesindusinventariga, mesindussaadustega ja meetaimedega. Selgeks saab mee kasulikkus inimese tervisele. LƤbi mƤnguliste tegevuste ja filmi vaatamise saame teadmisi  mesilaste ametite ja eluperioodide kohta. Uurime meesaadusi: suira, taruvaiku, Ƶietolmu, mesilasema toitepiima; Ƶietolmu ja suiraterasid vaatame ka mikroskoobi all. Valmistame kunstkƤrjest küünlaid ja maitseme erinevaid mee liike. 

Loe edasi

Hobuse jƵust hobujƵuni

Praktiline tƶƶtuba, milles teeme tutvust tehnilise mƵtte arenguga lohistist aurumasinani tƶƶtava mudeli baasil. Praktiline tƶƶ neljataktilise sisepƵlemismootori pƵhimehhanismide kallal, mille kƤigus vƵtame sisepƵlemismootori lahti ja paneme tagasi kokku. 

Loe edasi

Taimedega lƵngavƤrvimine

Villase lõnga taimedega värvimise algtõed: ettevalmistamine värvimiseks, enim levinud kodu- ja välismaised värvitaimed, värvimine ja üllatuslikud lisaoskused. Räägime sellest, kuidas villast materjali enne värvimist ette valmistada ning kuidas kasutada peitsaineid. Veebruaris kasutame värvimiseks sibulakoori ja kollajuurt. Märtsis värvime kuivatatud kaselehtede ja teega. Aprilli, mai ja juuni värvused sõltuvad ilmastikuoludest, kuidas

Loe edasi

Kokkamiskogemus sinu seltskonnale

Söögitegemine on üks kasulik oskus, samas kunst. Üldiselt aga kõigile, kel vähegi tahtmist, jõukohane ja samas eluliselt oluline tegevus. Meie kaasava kokkamise kursusel saad teadmisi traditsiooniliste toitude valmistamiseks, toorainete valimiseks, nippe ja näpunäiteid ning mõnusa seltskonna pealekauba. Loomulikult mekime ühiselt tehtud toite ja retseptid anname kaasa. Kursusel saab korraga osaleda 5-10

Loe edasi

Taluloomadega sƵbraks

Saame tuttavaks muuseumi lauda asukatega: lambad, ponid, kitsed, küülikud, haned-pardid ja vutid. Kes nendest on ohustatud liigid? Uurime, mida loomad söövad, kuidas talitaja nende eest hoolitseb ja kuidas loomade juures käituma peab. Osalejad saavad teadmisi ajaloolisest loomapidamisest talus ning arutlevad, kuidas see peaks toimuma säästlikus loomakasvatuses nüüd ja tulevikus. Põhjalikumalt

Loe edasi

Viljaterast leivani

Programmis tutvutakse ajaloolise leiva valmistamise viisiga – kƤiakse lƤbi teekond viljaterast rukkileivani. Koos lƤbitakse leiva valmistamiseks olulised etapid: proovitakse esivanemate kombel kootidega vilja peksmist ning selle tuulamist, jahvatatakse erinevate tƶƶriistadega jahu ning Ƶpitakse leivataigna tegemist, tutvustatakse leiva tervislikkust ning rƤƤgitakse leivaga seotud kommetest. Iga osaleja saab ise vormida leivakaku ja

Loe edasi