Hõissa, meil on vastlad!

Eesti Põllumajandusmuuseumis toimub veebruaris ja märtsis lõbus vastlatrall, milles oma klassi või rühmaga osaleda saad. Meie juures saad proovida oma osavust vurri keerutamisel, kada viskamisel, põrsaste ajamisel ja kui ilm lubab, siis ka liumäel. Programm lõppeb maiustamisega Leivatares. Sööme pannkooke ja joome peale sooja jooki. Kindlasti vaatame ka laudas loomi.

Loe edasi

Toidu eluring

Toiduraiskamine ja toidujäätmete teke on muutumas globaalse soojenemise kõrval üheks suurimaks keskkonnaprobleemiks. Mis on probleemi olemus, millest on mure alguse saanud ning kuidas saame olukorda parandada? Programmis õpime hindama inimtegevuse mõju looduskeskkonnale, lahkame toiduraiskamise tekkepõhjuseid ning leiame toidujäätmete probleemile lahendusi.   Programm on üles ehitatud võimalikult praktiliselt, et oleks teadmisi,

Loe edasi

Ole kursis muuseumi pakkumistega – liitu Facebooki grupiga “Õpime muuseumis”

Soovid operatiivselt olla kursis muuseumi pakkumistega koolidele ja lasteaedadele?! Liitu Facebooki grupiga “Õpime muuseumis” ja info tulvab ise sinu ekraanile. Soovin liituda Facebooki grupiga “Õpime muuseumis”.

Loe edasi

Milleks muna?

Näitusel “Linnukasvatus Eestis” uurime kodulindude metsikuid sugulasi ja erinevaid kodulinde: kanasid, parte, hanesid ja vutte. Sobitame tutvust ka muuseumis elavate päris lindudega. Mängime oolooge ehk munateadlasi ning teeme seda, mida ooloogid ikka – katseid ja vaatlusi munadega! Räägime kanamuna ehitusest ja koostisest ning munast kui kvaliteetsest toorainest, selle kasutusviisidest, olulisusest ning

Loe edasi

Maagiline mesi

Näitusel “Mesindus Eestis” tutvume erinevate tarutüüpidega, mesindusinventariga, mesindussaadustega ja meetaimedega. Selgeks saab mee kasulikkus inimese tervisele. Läbi mänguliste tegevuste ja filmi vaatamise saame teadmisi  mesilaste ametite ja eluperioodide kohta. Uurime meesaadusi: suira, taruvaiku, õietolmu, mesilasema toitepiima; õietolmu ja suiraterasid vaatame ka mikroskoobi all. Valmistame kunstkärjest küünlaid ja maitseme erinevaid mee liike. 

Loe edasi

Hobuse jõust hobujõuni

Praktiline töötuba, milles teeme tutvust tehnilise mõtte arenguga lohistist aurumasinani töötava mudeli baasil. Praktiline töö neljataktilise sisepõlemismootori põhimehhanismide kallal, mille käigus võtame sisepõlemismootori lahti ja paneme tagasi kokku. 

Loe edasi

Taimedega lõngavärvimine

Villase lõnga taimedega värvimise algtõed: ettevalmistamine värvimiseks, enim levinud kodu- ja välismaised värvitaimed, värvimine ja üllatuslikud lisaoskused. Räägime sellest, kuidas villast materjali enne värvimist ette valmistada ning kuidas kasutada peitsaineid. Veebruaris kasutame värvimiseks sibulakoori ja kollajuurt. Märtsis värvime kuivatatud kaselehtede ja teega. Aprilli, mai ja juuni värvused sõltuvad ilmastikuoludest, kuidas

Loe edasi

Kokkamiskogemus sinu seltskonnale

Söögitegemine on üks kasulik oskus, samas kunst. Üldiselt aga kõigile, kel vähegi tahtmist, jõukohane ja samas eluliselt oluline tegevus. Meie kaasava kokkamise kursusel saad teadmisi traditsiooniliste toitude valmistamiseks, toorainete valimiseks, nippe ja näpunäiteid ning mõnusa seltskonna pealekauba. Loomulikult mekime ühiselt tehtud toite ja retseptid anname kaasa. Kursusel saab korraga osaleda 5-10

Loe edasi

Taluloomadega sõbraks

Saame tuttavaks muuseumi lauda asukatega: lambad, ponid, kitsed, küülikud, haned-pardid ja vutid. Kes nendest on ohustatud liigid? Uurime, mida loomad söövad, kuidas talitaja nende eest hoolitseb ja kuidas loomade juures käituma peab. Osalejad saavad teadmisi ajaloolisest loomapidamisest talus ning arutlevad, kuidas see peaks toimuma säästlikus loomakasvatuses nüüd ja tulevikus. Põhjalikumalt

Loe edasi

Viljaterast leivani

Programmis tutvutakse ajaloolise leiva valmistamise viisiga – käiakse läbi teekond viljaterast rukkileivani. Koos läbitakse leiva valmistamiseks olulised etapid: proovitakse esivanemate kombel kootidega vilja peksmist ning selle tuulamist, jahvatatakse erinevate tööriistadega jahu ning õpitakse leivataigna tegemist, tutvustatakse leiva tervislikkust ning räägitakse leivaga seotud kommetest. Iga osaleja saab ise vormida leivakaku ja

Loe edasi