Maagiline mesi
NƤitusel āMesindus Eestisā tutvume erinevate tarutüüpidega, mesindusinventariga, mesindussaadustega ja meetaimedega. Selgeks saab mee kasulikkus inimese tervisele. LƤbi mƤnguliste tegevusteāÆja filmi vaatamise saame teadmisi⯠mesilaste ametite ja eluperioodide kohta. Uurime meesaadusi: suira, taruvaiku, Ƶietolmu, mesilasema toitepiima; Ƶietolmu ja suiraterasid vaatame ka mikroskoobi all. Valmistame kunstkƤrjest küünlaidāÆjaāÆmaitseme erinevaid mee liike.⯠Kestus: 1,5
Talulapse toimetused
Vaatame taluloomi, meisterdame talulaste mƤnguasju ja rƤƤgime talujuttu. Kas 200 aasta tagused inimesed erinesid meist? Mis on TALU? Kes seal elavad, millest nad elavad ja millised on nende tegemised? HobusƵit vankri vƵi reega. Palume lastel riietuda vastavalt ilmale. Kestus: 1,5 h. Hind: 8,50 ā¬/Ƶpilane ĆpivƤljundid Eelkooli Ƶpilane: Teab kes elasid
Eesti toidu aastaring talus
Programmi eesmƤrk on tutvustada āÆEesti toidu valmistamise traditsioone, aastaaegade mƵju talu toidulaual, C. R. Jakobsoni pƵhimƵtteid talust ja toidust ning toidu teekonda laudast ja aiast kƶƶki– meie lauale.Ā Programmi kuulub taluga tutvumine, toidu teekonna uurimine, praktiline tegevus, degusteerimine ning rollimƤngud.Ā Kestus: 2,5 – 3 h. Hind: 12,50 ā¬/Ƶpilane. VƵimalus juurde tellida
SƵira valmistamine
Kas oled sƵira maitsnud? Aga vƤrsket sooja sƵira? Nüüd on Sul vƵimalus ise sƵira teha ja loomulikult mekkida! Kestus: 1 h Grupi suurus: 5-10 inimest Hind: 10 ā¬/osaleja
Karaski ja maitsevƵi valmistamine
Kas Sinul kodus on karaski tehtud? Oled Sa karaskit maitsta saanud? Tule karaski ja maitsevƵi valmistamise tƶƶtuppa ja saad lisaks meisterdamisele ka mekkida meie traditsioonilist karaskit. Kestus: 1 h Grupi suurus: 5-10 inimest Hind: 10 ā¬/osaleja
Kokkamiskogemus sinu seltskonnale
Sƶƶgitegemine on üks kasulik oskus, samas kunst. Ćldiselt aga kƵigile, kel vƤhegi tahtmist, jƵukohane ja samas eluliselt oluline tegevus. Meie kaasava kokkamise kursuselĀ saad teadmisi traditsiooniliste toitude valmistamiseks, toorainete valimiseks, nippe ja nƤpunƤiteid ning mƵnusa seltskonna pealekauba. Loomulikult mekime ühiselt tehtud toite ja retseptid anname kaasa. Kursusel saab korraga osaleda 5-10
Kepphobusest pƤris hobuseni
Programmis tutvutakse lƤhemalt kasvanduse ja hobustega – mis imeloomad need hobused on, mida sƶƶvad, kuidas nendega ohutult ümber kƤia ning kuidas nende eest hoolitseda. Katsetame uut pƵnevat vƵistlusala – kepphobuste, vƵi siis moodsama sƵnaga hobihobuste, takistussƵitu. NƤgemata ei jƤƤ ka uus pƵnev, üllatusi tƤis nƤitus. KESTUS Programm kestab 1,5 tundi.
Taluloomadega sƵbraks
Saame tuttavaks muuseumi lauda asukatega: lambad, ponid, kitsed, küülikud, haned-pardid ja vutid. Kes nendest on ohustatud liigid? Uurime, mida loomad söövad, kuidas talitaja nende eest hoolitseb ja kuidas loomade juures käituma peab. Osalejad saavad teadmisi ajaloolisest loomapidamisest talus ning arutlevad, kuidas see peaks toimuma säästlikus loomakasvatuses nüüd ja tulevikus. Põhjalikumalt
Viljaterast leivani
Programmis tutvutakse ajaloolise leiva valmistamise viisiga – kƤiakse lƤbi teekond viljaterast rukkileivani. Koos lƤbitakse leiva valmistamiseks olulised etapid: proovitakse esivanemate kombel kootidega vilja peksmist ning selle tuulamist, jahvatatakse erinevate tƶƶriistadega jahu ning Ƶpitakse leivataigna tegemist, tutvustatakse leiva tervislikkust ning rƤƤgitakse leivaga seotud kommetest. Iga osaleja saab ise vormida leivakaku ja
PƵllult potti
AvastamisrƵƵmu tƤis programmis rƤndame maitsvate ning mitmekesiste kƶƶgivilju maailmas. LƤhemalt keskendume eestimaistele “juurikatele” ning vaatleme eestlaste toidulauda lƤbi sajandite āAvasta ja imestaā nƤitusel. Kohaliku tooraine kasutamise ja tervisliku toitumise edendamiseks mƵtiskleme milline on kƶƶgiviljade toidulauale jƵudmise teekond, ehk kuidas jƵuab üks kƶƶgivili pƵllult potti?Ā Uurime taimede ehitust ja erinevaid sorte,