PƤrnumaa VƵidupĆ¼ha jooksumaratoni start antakse Toris

22. juunilĀ toimuv maratonipidu on saanud tuntuks sinimustvalge tunnusloo ja Eesti sƵjameeste mƤlestuskirikus kangelaste auks ja meenutuseks lƤidetava tuleleegi sĆ¼mboolse sidumise kaudu: seal sĆ¼Ć¼datud tule viivad maratoonarid PƤrnusse, kust see lƤhetatakse ehtsal soomukil vƵidupĆ¼ha paraadi linna ā€“ tƤnavu Kuressaarde. TƤnavu on rajakaardil Ć¼ks vƤga oluline muudatus, mis pakub 11. korda toimuval

Loe edasi

Muuseumide kogumiskampaania otsib ā€žpeedist pesumasinaidā€œ

Muuseumide Ć¼hine nƤituseprojekt ā€žPeedist pesumasinā€œ kutsub jagama lugusid leiutamisest, leidlikkusest ja taaskasutusest nƵukogude ajal. Oodatud on kogemused ja info nii nutikate nippide kui ka keerukate masinate leiutamise kohta. ā€žPeedist pesumasinā€œ on Eesti Maanteemuuseumi, Eesti PƵllumajandusmuuseumi ja Tartu Linnamuuseumi ettevalmistatav Ć¼hine nƤitus, mis kuulub Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna pƵhiprogrammi. NƤituse eesmƤrk

Loe edasi

Kevade viimane kokakool

Populaarsust kogunud PƵllumajandusmuuseumi kokakoolide selle kevade viimane kokkusaamine on 9. aprillil, kui ahju lƤhevad kohupiimakĆ¼psetised. Usinad Ƶpilased on kƤtt harjutanud kƵrvitsatoitudega, pasteetide ja tarretistega, pidulike roogadega, keedutaina valmistamisega. Keedutaina kokakooli osalejad Ć¼tlesid: ei teadnudki, et saab soolaste tƤidistega tƤita; ei julgenud kodus proovidagi sellise taigna tegemist; vƤga huvitav, kuid Ć¼sna

Loe edasi

MƤrtsikĆ¼Ć¼ditamise aastapƤev

TƤnasel kurval mƤrtsikĆ¼Ć¼ditamise aastapƤeval tƵdeme ahastusega, et isegi tƤnapƤeval saavad toimuda samasugused inimsusevastased kuriteod, samas meenutame mƤlestustega ammuseid traagilisi aegu. MƤlestuskirje 1949. aasta mƤrtsikĆ¼Ć¼ditamisest: “TƤna 39. aastad tagasi kui kisti vƤgi valdselt oma kodudest vƤlja 60 tuhat Eestlast Siberisse ja nende kodud jƤid tĆ¼hjaks ja laostusid, kuss olli ja kus

Loe edasi

Kiluleib

Eestlaste pidulaual on ikka olnud au sees kiluleib, seda eriti Vabariigi aastapƤeval. 23. veebruaril esines SA Eesti Maaelumuuseumid juhatuse liige Merike Lang Maaeluministeeriumi aktusel kƵnega kiluleivast (alates 7.ndast minutist).

Loe edasi

2022 – rahvusvaheline vesiviljeluse ja rannakalanduse aasta

ƜRO Toidu- ja PƵllumajandusorganisatsioon (on kuulutanud 2022. aasta rahvusvaheliseks rannakalanduse ja vesiviljeluse aastaks. Ɯks vƤljavƵte kalandusega seonduvast. MƤlestus on saadetud Suislepa kĆ¼last Viljandimaalt: ā€žPƵhiline toit oli kala. Minu ema oskas kalast toite valmistada vƤga mitmekesiselt: Latikaid pĆ¼Ć¼ti kevadel nende kudemise aegu. Siis olid latikad hƤsti rammusad ja marja tƤis. Korraga

Loe edasi

PƵllumajandusmuuseum paneb masinad rƤƤkima ja loosib vƤlja auhindu

PĆ¼hapƤeval, 30. jaanuaril algusega kell 11 kutsub Eesti PƵllumajandusmuuseum kƵiki tehnika- ja nostalgiahuvilisi meeleolukale uuendatud tehnikavƤljaku avamisĆ¼ritusele. ā€žAastaid mƶƶdujate pilke pĆ¼Ć¼dnud suurte pƵllutƶƶmasinate vƤljak on saanud olulise tƤienduse ā€“ hƤƤle ja loo,ā€œ rƤƤkis SA Eesti Maaelumuuseumid nƤituste ja hariduse osakonna juhataja Ilze Salnaja-VƤrv. NĆ¼Ć¼dseks on kogu vƤljak ƤƤristatud bƤnneritega, millel

Loe edasi

PƵllumajandusmuuseumi kokakool on tƤnulik ja jƤtkab

Selle aasta esimene kokakool on edukalt lƤbitud, Ƶpilased oli vƤga tublid ning koos valmistati maitsvaid kƵrvitsatoite. kƵrvitsapannkook kƵrvitsa-paprika salat vƵis praetud koorene kƵrvits kƵrvitsa-rosina vormisai Suur tƤnu osalejatele armsate ja julgustavate sƵnade eest: poleks arvanud, et kƵrvitsat saab nii laialdaselt kasutada; Ć¼llatas, et saab ka mahla teha; sai on imelihtne

Loe edasi

Energiakriisi valguses

TƤnase energiakriisi valguses on hea meenutada, millised valgusallikad pea sajand tagasi Saaremaal ja mujal Eestis kasutusel olid. EPM TR 1373: 207 A 1099: 207 Endel Pruul. Natukene Saaremaa elustĀ  – 1930-1945 dateeringu vahemik ā€žHƤda oli selles, et valgus oli vilets sest elektrit sel ajal maal ei olnud ja betrooliumi ei

Loe edasi

Jakobsoni Talumuuseumis Kurgjal alustab “PĆ¼hapƤeva toiduklubi”

Meile kƵigile meeldib sĆ¼Ć¼a, eriti kui toit on maitsev, tervislik, nƤeb hea vƤlja ja on tehtud kohalikust toorainest. Mis veel parem – kui ise oskad sellist toitu teha! C.R. Jakobsoni Talumuuseumis alustab veebruarist “PĆ¼hapƤeva toiduklubi”, kus Ć¼heskoos valmistatakse kodumaisest toorainest maitsvaid roogasid, jagatakse nippe ja nƵuandeid, vƤrskendatakse vanu ning katsetatakse

Loe edasi