+372 738 3810 | info@memu.ee

Kuidas sündis parunikook

Põllumajandusmuuseumi kokk-perenaine Tiina Ivandi on läbi viinud juba mitmeid kokakoole, küll pärmitaigna, küll leivateo, küll biskviidi kohta. Ja oi kui palju häid kokakoole on veel tulemas. Lähimad veel sellel aastal 28. novembril piparkoogitainas ja glasuurid kogu perele koos õppimiseks ning 12. detsembril verivorsti tegemise õpetus.

Möödunud biskiviidikursus oli väga vahva ning õpetlik. Sellest innustatult pani Tiina kirja ühe asjakohase loo.

Rullbiskviit ei jäta ühtegi sööjat tähelepanuta. Tema spiraalne värvidest pakatav lõikepind meelitab endaga tutvust tegema. Kõige alus on õhulise biskviitpõhja küpsetamine. Järgnevad täidised, erinevad rullikeeramise võimalused ja serveerimisvariandid.

Uhke ja unustatud vana hea šarlotte tort väärib katsetamist. Siiru-viirulise katte all on ootamas suur kogus tarretatud kreemi.

Ja pisike kaunis parunikook võib kujuneda kunstiteoseks. Parunikook sellisel kujul on omane vaid Ülenurme muuseumile, sest siin on ta sündinud. See on minu unistuste kook lapsepõlvest, kui raamatutes nähtud piltidel ilutses ümmargune pisike koogike punase marjaga. Mõtlesin välja tagina, kreemi ja tehnoloogia. Nime leidmine oli keerulisem, kuid ühel hommikul märkasin bussiaknast reklaami, et Paruni tänaval on müüa korterid. Nii oli mul hetkega selge, et just see nimi sobib uuele leiutisele. Koogikese kaunistamine on igaühe looming ja fantaasia.

Õpi küpsetama biskviiti ja sinu toidulauda kaunistavad värvilised koogikesed.

Tiina Ivandi

Tiina jätkab kursustega ka 2021 aastal. Lisaks väljakuulutatud kursustele on võimalik 3-10 inimese gruppidele kursust ka eraldi tellida. Soovi korral kirjuta haridus@memu.ee

Ilusat jõuluootust ja varsti oleme piparkookide lainel!

Pildimeenutused biskviidikursusest: