Maaeluministeerium rahastab kooliõpilaste osalemist "Toit ja tervis" haridusprogrammides.

Programmide eesmärgiks on edendada tervislikku toitumist ning eestimaise toidu eelistamist.

Haridusprogrammidesse registreerimine kuulutatakse välja iga aasta märtsis. Aasta 2021 registreerimine on avatud, rohkem infot SIIT. NB! Harju maakonnas asuvate koolide kohad on täitunud Põllumajandusmuuseumi programmidele.

Kõige kiiremaks info saamiseks soovitame liituda õpetajatele suunatud grupiga Facebookis - Õpime Maaelumuuseumis

 

Eesti toidu haridusprogrammid Eesti Põllumajandusmuuseumis:

Maagilised mesilased

Tutvume erinevate tarutüüpidega, mesindusinventariga, mesindussaadustega ja meetaimedega. Selgeks saab mee kasulikkus inimese tervisele. Läbi mänguliste tegevuste  saame teadmisi  mesilaste ametite ja eluperioodide kohta. Uurime meesaadusi: suira, taruvaiku, õietolmu, mesilasema toitepiima; õietolmu ja suiraterasid vaatame ka mikroskoobi all. Valmistame kunstkärjest küünlaid ja maitseme erinevaid mee liike.

Milleks muna?

Näitusel “Linnukasvatus Eestis” uurime kodulindude metsikuid sugulasi, erinevaid kodulinde ja räägime nende pidamisest. Tutvume kodulindude munade, nende ehituse ja koostisega ning räägime munast kui kvaliteetsest toorainest, selle kasutusviisidest, olulisusest ning tervislikkusest. Programmist ei puudu ka päris linnud ning põnevad tegevusülesanded. 

Põllult potti

Saame teada, kuskohast köögi- ja aedviljad pärit on, kus kasvavad ning kuidas meie toidulauale jõuavad. Uurime taimede ehitust ja erinevaid sorte. Tutvume vanade põllumasinatega ning tööriistadega. Maitseme ja katsetame läbi köögi- ja aedviljade  kasutamisvõimalusi ning teeme põnevaid katseid.

Viljaterast leivani

Õpime tundma maaharimise, viljakoristuse ja leiva küpsetamisega seotud tegevusi ning tööriistu. Kirjeldame rukki elutsüklit külvist lõikuseni. Teeme üheskoos läbi leiva valmimiseks olulised etapid: peksame rukist kootidega ja tuulame vilja, jahvatame käsikiviga jahu, õpime leivataina tegemist. Räägime leiva tervislikkusest ja leivaga seotud kommetest. Vormime oma leivapätsikese, teeme võid ja sööme ahjusooja rukkileiba omatehtud võiga.

Kõik õigused kaitstud © SA Eesti Maaelumuuseumid