+372 5333 4168 | info@memu.ee

Pärandtõugude nädal 19.-25. mai – kihnu maalammas

Täna tutvustame üht erilist ja armsat osa meie kultuuripärandist – kihnu maalammast. Need väiksed ja vastupidavad lambad on elanud Eestis juba üle 3000 aasta! Kihnu maalambad on eriline tõug, keda võib praegu leida ka Eesti Põllumajandusmuuseumist, kus elab kaks toredat kihnu maalammast.

Kes on kihnu maalambad?

Kihnu maalammas on kohalik põlistõug, kes kuulub põhja lühisabaliste lammaste rühma. Need lambad on väikest kasvu, peenikeste jalgade ja lühikese sabaga ning omavad mitmeid unikaalseid tunnuseid, nagu sarvilisus ja tugev emainstinkt. Nad on vähenõudlikud ja vastupidavad, kohanenud meie kliima ja elutingimustega ning suudavad hästi hakkama saada ka parasiitidega.

Pikk ajalugu ja väärtuslikud omadused

Arheogeneetik Eve Rannamäe uuringud näitavad, et kihnu maalambad on elanud Eesti aladel järjepidevalt üle 3000 aasta. Need lambad kuuluvad esimesse Euroopasse toodud kodustatud lammaste laine hulka ja on geneetiliselt väga väärtuslikud.

Kihnu maalambad on kohanenud meie looduslike oludega ning on suurepärased „maastikuhooldajad“, sobides karjatamiseks erinevatel taimkooslustega karjamaadel. Nende vill on kahekihiline, mis tähendab, et nad suudavad hästi reguleerida oma kehatemperatuuri ja kaitsta end erinevate ilmastikutingimuste eest.

Eesti Põllumajandusmuuseum ja kihnu maalambad

Kui soovid näha Kihnu maalambaid oma silmaga, siis külasta kindlasti Eesti Põllumajandusmuuseumi. Seal elab kaks kihnu maalammast, kes esindavad seda erilist tõugu. Muuseumis saad tutvuda nende lammaste ajalooga ja näha, kuidas nad elavad.

Kuidas saad kaasa aidata?

Pärandtõugude nädalal on suurepärane võimalus tutvuda Kihnu maalambaga ja toetada selle säilitamist.

Kihnu maalammas on tõeline pärl meie kultuuripärandis. Näitame koos, et hoolime oma pärandist ja aitame seda hoida tulevastele põlvedele!