+372 5333 4168 | info@memu.ee

Pärandtõugude nädal 19.-25. mai – eesti maakari, meie kohalik piimaveis

Kas tead, et 19.-25. maini tähistatakse rahvusvahelist pärandtõugude nädalat?!  C.R. Jakobsoni Talumuuseumis kasvatatakse eesti maakarja veiseid, kes on üks näide pärandtõugudest.

See veisetõug on meie oma, vanim kohalik tõug, mis on aastasadade jooksul kohanenud meie kliima ja elutingimustega.

 

Mis on Eesti maakari?

Eesti maakari, ametliku nimega Eesti maatõug, on pärit meie oma aborigeensest karjast. See tähendab, et see tõug on välja kujunenud siinsetes tingimustes ja on hästi kohanenud meie kliima, pidamis- ja söötmistingimustega. Juba 1993. aastal kanti Eesti maatõug ÜRO Toitlustus- ja Põllumajandusorganisatsiooni ohustatud tõugude nimekirja.

 

Lühike ajalugu

Kuni 19. sajandini kasvatasid meie talupojad väikeseid veiseid, kes kaalusid umbes 200–300 kg ja andsid aastas 450–550 kg piima. Peamiselt peeti neid sõnniku saamiseks. 19. sajandi alguses hakati Lääne-Euroopast Eestisse tooma erinevaid tõupulle, et parandada kohalikke veiseid. See tõi kaasa kohalike tõugude segunemise ja osaliselt ka kadumise.

 

Aretustöö algus

1910. aastal algas sihipärane aretustöö, kui Eestisse toodi läänesoome tõugu sugupulle. Aastal 1913 hakati Eesti maakarja põhjalikumalt uurima ja tüüpilisi kohalikke veiseid otsima. 1914. aastal võeti esimesed Eesti maatõugu veised tõuraamatusse ning sellest ajast alates on aretusega pidevalt tegeletud.

 

Maatõugu veiste parandamine

Aastate jooksul on maatõugu parandamiseks kasutatud mitmeid erinevaid tõuge, näiteks džörsi, läänesoome, ameerika šviitsi ja punasekirju holsteini. Alates 2004. aastast on lubatud kasutada ainult kodumaiseid Eesti maatõu pullide spermat.

 

Miks on Eesti maakari oluline?

Eesti maakari on oluline, sest see on osa meie kultuuripärandist ja aitab säilitada bioloogilist mitmekesisust. Need veised on kohandunud meie keskkonnaga ja omavad unikaalseid omadusi, mis teevad neist väärtuslikud loomad nii piimatoodangu kui ka kohanemisvõime poolest.

 

Jakobsoni Talumuuseum – traditsioonid ja maitsed

Kui soovite Eesti maakarja veiseid oma silmaga näha, siis külastage kindlasti Jakobsoni Talumuuseumi. Seal peetakse Eesti maakarja lehmi ning nende piimast valmistatakse kohupiima, millest küpsetatakse kuulsat ja imehõrku kohupiimakooki. See on suurepärane viis kogeda meie kohaliku piimaveise tõu väärtust ja maitsta tõeliselt traditsioonilist eestimaist kooki.

 

Kuidas saad kaasa aidata?

Pärandtõugude nädalal on suurepärane võimalus tutvuda Eesti maakarjaga ja toetada selle säilitamist. Külasta kohalikke talusid, osale töötubades ja näitustel, ning jaga saadud teadmisi ka oma sõprade ja perega. Kui sul on võimalus, osta kohalikke piimatooteid, mis on valmistatud Eesti maatõugu piimast – nii toetad otse nende erilise veisetõu säilimist.

 

Eesti maakari on meie oma väärtuslik aare, mida peame hoidma ja säilitama tulevastele põlvedele. Näitame koos, et hoolime oma pärandist!