+372 5333 4168 | info@memu.ee

Sügis talus

Asukoht: C.R. Jakobsoni Talumuuseum
Rubriik: Haridusprogrammid
Sihtrühm: eelkool, I kooliaste, II kooliaste

Muuseumitunni eesmärk on anda teadmisi ja praktilisi oskusi traditsioonilistest sügisestest talutöödest, toidu valmistamisest ja aidata mõista, kuidas toidu tootmine on seotud meie ajaloo, kultuuri ja identiteediga.  

Tund tutvustab sügisesi talutöid. Tutvume vanaaegsete põllutööriistadega nagu ader, viljapeksumasin, hobuniiduk jm. Uurime veskis teravilju, rabame ja  kooditame  vilja  ning proovime, kuidas sellest saab jahu. Rehetares küpsetame rukkikuklit ning teeme võimasinaga võid.  

 

Õpiväljundid: 

  • Muuseumitunni läbimisel õpilane teab ja oskab nimetada sügisel tehtavaid traditsioonilisi talutöid (nt viljalõikus, rehepeks); 
  • tunneb levinumaid teravilju ning oskab kirjeldada nende kasutamist toidu valmistamisel; 
  • oskab seostada tööriistu ja masinaid nende otstarbega (nt ader, viljapeksumasin); 
  • mõistab, kuidas valmistati vanasti leiba ja võid; 
  • oskab väärtustada kohalikku toitu;  
  • osaleb praktilistes tegevustes; 
  • mõistab, kuidas inimtegevus on seotud looduse ja aastaaegadega. 

 

Lõiming: 

Loodusõpetus: 

  • Aastaaegade tundmine.  
  • Koduloomade ja taimede tundmine.  
  • Inimese ja looduse seoste mõtestamine.  
  • Toidu päritolu ja valmistamine. 

Eesti keel: 

  • Uute sõnade ja mõistete õppimine (nt vanad tööriistad ja töövõtted). 

Inimeseõpetus: 

  • Eesti talukultuuri ja toidutraditsioonide mõistmine. 
  • Kultuuripärandi väärtustamine. 
  • Tervisliku toitumise ja kohaliku toidu tähtsuse mõistmine. 

Tööõpetus:  

  • Leiva ja või valmistamine. 

 

Kestus: 1,5 h.

Hind: 8,50 €/õpilane

Info ja tellimine: kurgja@memu.ee 

 

Vaata programmides osalemise täpsemaid tingimusi siit.