+372 5333 4168 | info@memu.ee

Eesti toidu aastaring talus

Asukoht: C.R. Jakobsoni Talumuuseum
Rubriik: Haridusprogrammid
Sihtrühm: eelkool, I kooliaste, II kooliaste

Muuseumitunni eesmärk on tutvustada  eesti toidu valmistamise traditsioone, aastaaegade mõju talu toidulauale. Uurime, milliseid põhimõtteid jagas C. R. Jakobson talust ja toidust. 

Tund viib õpilased avastusretkele 19. sajandi taluelu keskele, tutvustab toidutraditsioone ja talu aastaringi.  

Rollimängude abil räägitakse talupere igapäevaelust. Osalejad saavad tutvuda veskitöödega, talumajapidamisega, -loomade ja aiamaaga ning toidu teekonnaga aiast ja laudast toidulauale.  Praktilises osas valmistatakse kaerahelbeküpsiseid.  

 

Õpiväljundid: 

  • Muuseumitunni läbimisel õpilane tunneb ja kirjeldab eesti taluelu põhitunnuseid,  millised hooned, loomad ja tööd olid iseloomulikud 19. sajandi talus; 
  • mõistab toidu päritolu ja teekonda; 
  • teab, kuidas aastaajad mõjutasid talu toidulauda; 
  • võrdleb tänapäeva ja 19. sajandi toidulauda – märkab erinevusi ja sarnasusi; 
  • õpib väärtustama eesti toidukultuuri ja pärandit. 

 

Lõiming: 

Loodusõpetus: 

  • Aiakultuuride, koduloomade tundmaõppimine. 
  • Aastaaegade mõju mõtestamine loodusele ja inimese tegevusele. 
  • Toidu päritolu ja toiduahela mõistmine. 

Inimeseõpetus: 

  • 19. sajandi taluelu, kommete ja pererollide tundmaõppimine.  
  • Arutelemine toidu tervislikkusest erinevatel ajastutel. 

Eesti keel: 

  • Uute sõnade ja mõistete õppimine (nt veskikivi, reheahi, karjamaa). 

Tööõpetus:  

  • Küpsetamine retsepti alusel, mõõtmine, tööjaotus. 
  • Käeline tegevus rollimängus – laua katmine, tegevuste läbimängimine. 

 

Kestus: 2,5 h.

Hind: 12,50 €/õpilane

Info ja tellimine: kurgja@memu.ee 

 

Vaata programmides osalemise täpsemaid tingimusi siit.