Viljaterast leivani

Muuseumitunni eesmärk on tutvustada erinevaid teravilju, nende kasvatamist ja kasutamist toidutööstuses, pöörates erilist tähelepanu rukkile kui leiva põhilisele koostisosale.
Tutvume ajaloolise leivateo traditsioonidega ning läbime teekonna viljaterast rukkileivani. Koos proovime esivanemate kombel kootidega vilja peksta ja tuulata, jahvatame erinevate tööriistadega jahu ning õpime leivataigna tegemist. Räägime leiva tervislikkusest, sellega seotud kommetest ning uskumustest. Iga osaleja saab ise vormida leivakaku ja valmistada võid.
Õpiväljundid:
- Muuseumitunni läbimisel õpilane tunneb ära erinevad teraviljad ja teab, milleks neid kasutatakse;
- teab, kuidas teravili kasvab ja millistest osadest koosneb;
- tunneb vanu tööriistu ja oskab rääkida, milleks neid kasutati;
- teab, millest leib koosneb ja kuidas seda valmistatakse;
- teab leivaga seotud vanu tavasid ja uskumusi ning mõistab, miks leib on eestlaste toidulaual tähtis.
Lõiming:
Loodusõpetus:
- Tutvumine erinevate teraviljadega ning nende kasutusvõimalustega.
- Teravilja koostisosade tundmine.
Eesti keel:
- Tutvumine leiva ja leivateoga seotud vanasõnade ja rahvapärimustega.
- Leivateo koostisosade, tegevuste ja tööriistade nimetamine.
Tööõpetus:
- Leiva valmistamine.
- Või valmistamine.
Inimeseõpetus:
- Tutvumine vanade tööriistade ja nende kasutusvõimalustega.
- Leivaga seotud vanade tavade ja uskumuste tundmaõppimine.
- Leiva tähtsuse mõistmine eestlaste toidulaual.
Kestus: 1,5 h.
Hind: 8,50 €/õpilane
Info ja tellimine: haridus@memu.ee