Mälestuskatke sellest, kuidas mõisaajal oli kombeks viinavooride ajal vaatidest võetud viinaga janu kustutada .
“Tartu Pärmivabrikus oli juba tsaarivalitsuse ajal mõisate viinaköökides keedetud puskar piirituseks filtreerimiseks toodud ja puhta piirituse ladu olnud Jaama mõisas. Sealt siis veetud piiritus vaatidega raudtee jaama ja saadetud edasi Venemaa linnadesse. Selle ajaga, kui vaadid jaama jõudsid, olid voorilised vaatidele augud sisse puurinud ja “matti võtta” jõudnud. Kui omajagu käes, torgati puupunn augule ette. Jaamast toodi tagasisaadetud tühjad tünnid mõisasse tagasi ja need, mis pikal teel kannatada olid saanud, toodi mõisa puutöökotta parandada. Seal siis mõisamehed olid kuuma vee vaati kallanud ja kui tükk aega seisis, siis esimene loputusvesi oli olnud peaaegu nagu piirutus; teine, kolmas jne. kordkorralt lahjemad, aga vaat ise olnud sissetaotud puupunnidest seestpoolt nagu okastega siil”
EPM TR 1373:218 A 1099:218. Karro, Valli. Mälestused isa- ema noorusajast.
Talvine piiritusevedu Kuusiku riigimõisas. (EPM FP 171:119); Eesti Maaelumuuseumid SA, Eesti Põllumajandusmuuseum