+372 5333 4168 | info@memu.ee

Nahkhiire kaka ehk guaano – üks väärtuslikumaid väetisi

Nahkhiirte kaka ehk üldnimetusega guaano on üks huvitavamaid looduslikke väetisi, mida saab kasutada põllumajandus- ja aiaaladel ja mille nimel on isegi sõdu peetud. See on toitaineterikas, biolagunev ja keskkonnasõbralik alternatiiv keemilistele väetistele.

Guaanot on kogutud juba sajandeid. Peruus asub maailma suurim guaanokogu. Seal on guaanot kaevandatud juba enam kui 150 aastat. Peruus on nahkhiirte kaka isegi riiklikult kaitstud ja selle kogumine on lubatud ainult teatud piirkondades ja teatud aegadel.

Nahkhiirte kaka koosneb peamiselt lämmastiku-, fosfori- ja kaaliumühenditest, kuid sisaldab ka muid toitaineid nagu kaltsium, magneesium ja raud. Need toitained on olulised taimede kasvuks ja arenguks ning guaano kasutamine võib suurendada saagikust, tõsta mulla viljakust ning parandada taimede vastupanuvõimet haigustele ja kahjuritele.

Guaano ei sisalda keemilisi ühendeid ega lisandeid, mis võivad kahjustada keskkonda või inimeste tervist. See on seega tervislikum ja keskkonnasõbralikum alternatiiv keemilistele väetistele. Lisaks sellele on guaano kogumine ja kasutamine ka majanduslikult kasulik, kuna see võib vähendada vajadust keemiliste väetiste ja pestitsiidide järele.

Kokkuvõttes - nahkhiirte kaka ehk guaano on oluline looduslik ressurss, mida saab kasutada põllumajanduses ja aedades. Selle kasutamine võib suurendada saagikust ja mulla viljakust ning vähendada keemiliste väetiste ja pestitsiidide kasutamist. See on tervislikum ja keskkonnasõbralikum alternatiiv, mis võib aidata kaasa säästlikule maakasutusele ja keskkonnakaitsele.

Kui sa ei ole veel jõudnud Põllumajandusmuuseumis avatud nahkhiirte näitusele "Hirmus armas nahkhiir", siis tasub tulla - siin saad nii näha kui nuusutada väärtuslikku guaanot!

Igal suvisel laupäeval kuni augusti lõpuni on muuseumipileti ostjatele nahkhiirte näitusel tasuta giidituurid kell 11, 12 ja 13. Palume tuuridele ette registreeruda aadressil haridus@memu.ee