+372 5333 4168 | info@memu.ee

Legendaarne Elva EPT traktor jõuab Põllumajandusmuuseumisse

15.oktoobril jõuab Eesti Põllumajandusmuuseumisse erakordne uus museaal – väike, ent äärmiselt eriline traktor, mille ajalugu viib meid tagasi Nõukogude Liidu aegadesse ja Elva EPT (Eksperimentaalse Põllumajandustehnika) traktoritootmisse.

Ajaloolise traktori lugu

Selle traktori lugu algas Kõnnu küla naabruses, kui onu-Endel, nagu teda kohalikud mäletasid, ilmus ühel päeval punase väiketraktoriga, mis oli varustatud kõikide tollal soovitud omadustega – hüdrosüsteem, jõuvõtuvõll ja ees kallutav kast. Aasta oli 1992 ning selle traktori näol oli tegemist unikaalse Elva EPT eksperimendi viljaga, mis oli valminud aiapidaja jaoks mõeldud šassiitraktorina. See sama masin oli väidetavalt jõudnud ka kuulsale Üleliidulisele Rahvamajanduse Saavutuste Näitusele (ВДНХ) Moskvas, kus saavutas isegi auhinna.

Onu-Endel, kes töötas rahvusvaheliste vedude autojuhina, soetas traktori tänu oma kontaktidele ja kuigi ta unistas maaharimisest, ei suutnud linnamehena oma unistusi ellu viia. Traktor jäi perekonda ja läbi aastate on sellega tehtud mitmeid töid – alustades kartulipõllul vagude ajamisest ja lõpetades Toosikatsi veinitalu rajamisega.

Meistrimeeste kätetöö

Traktori lugu on eriline ka seetõttu, et sellele tehti olulisi ümberehitusi. Onu-Endeli sõbra isa, Elmar, kes oli sepp-lukksepp, võttis väljakutse vastu ja paigaldas traktorile starteri, et lõpetada vändaga käivitus. Elmar ehitas traktori mootori külge WV Golfi hammasvöö ja paigaldas starteri T-40 traktori käivitusmootorist. Kõik see tehti hoolikalt ja käsitööna.

Traktori teekond muuseumisse

Kuigi see punane masin veetis aastaid harides maad ja täites erinevaid ülesandeid, on see nüüd leidmas väärikat kohta Eesti Põllumajandusmuuseumis. Traktor on heas seisukorras ja ei vaja renoveerimist. Esialgu paigutatakse see hoidlasse, kuid tulevikus saavad külastajad seda ajaloolist traktorit kindlasti ka näitusel näha.

Traktorit omanud tegelased:

  • Onu-Endel
  • Tarmo Rämson
  • Uno Muug
  • Ümberehituste meistrimehed: sepp-lukksepp Elmar ja Uno Muug

Ootame põnevusega hetke, mil see traktor muuseumi ekspositsioonis oma õige koha leiab.