+372 5333 4168 | info@memu.ee

Eesti toidu loovtööde näitus

Eesti toidu loovtööde näitus 08 JaanuarJaan. 2024 00:00 - 08 MärtsMärts 2024 00:00

Sündmused

Toidu raiskamise vähendamiseks kutsusid Regionaal- ja Põllumajandusministeerium ning Eesti Põllumajandusmuuseum 5.-7. klasside õpilasi panema kirja nädala jooksul tekkinud toidukao ning mõtlema välja põnevaid retsepte toidujääkide loovaks kasutamiseks.

 

Eesti kodumajapidamistes tekib aastas 80 564 tonni toidujäätmeid ehk sama palju, kui kaalub ligikaudu 280 keskmist reisilennukit. Suurema osa ehk enam kui 33 tuhat tonni sellest moodustab toidukadu ehk raisatud toit, mis jääb mingil põhjusel tarbimata ja visatakse toidujäätmetena lihtsalt prügikasti.

 

 

„Konkursiga soovime juba varajases eas suunata lapsi tarbimist mõtestama, mida tähendab mõistlik ja läbimõeldud toidu tarbimine ning mida saab igaüks meist ära teha, et toidu raiskamisele piir panna,“ ütles Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi esindaja ja loovtööde konkursi eestvedaja Kerli Nõges.

 

Konkurss oli osa septembris toimunud Eesti toidu kuu tegevustest, mille eesmärk oli tuua toidutootmine ja toidukultuur tähelepanu keskpunkti ning väärtustada tööd ja maaelu, mille kaudu toit meie lauale jõuab.

 

Konkursil osalemiseks tuli lastel nädala jooksul kirja panna, milliseid toiduaineid või toite nende kodus kõige rohkem ära visatakse, pakkuda välja ideid toiduraiskamise vähendamiseks ja esitada klassiga koos üks põnev retsept, mida toidujääkidest valmistada.

 

 

Valminud töödest avati Eesti Põllumajandusmuuseumis 8. jaanuaril 2024 näitus, mis jääb uudistajatele avatuks 8. märtsini 2024.

 

Kolme parima töö esitanud klassid võitsid haridusprogrammi Eesti Põllumajandusmuuseumis. Vaata siit, kes osutusid võitjateks ja millised klassid töid saatsid.

 

Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse (SEI) ja Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi Toidujäätmete ja toidukao teke Eesti toidutarneahelas“ 2021. aastal tehtud uuringu kohaselt visatakse enim visatakse ära puu- ja köögivilju, mis on pisut plekilised või ebahariliku kujuga ning valmistatud toitu, mida ei soovita enam süüa.

 

„Pruuniks läinud banaanist saaks näiteks teha tervislikku smuutit, küpsetada banaanileiba või kasutada valge suhkru asemel pannkoogitaignas,“ loetles Nõges. „Eesti tippkokk Peeter Pihel, keda teame oskusliku tooraine kasutamise poolest, on banaanist teinud isegi vahukomme, seega on konkursile kõik ideed oodatud.“

 

Konkursil osalemiseks kujundasid lapsed vabalt valitud tehnikas A1 formaadis plakati. Töid laekus konkrusile päris palju ning suurem osa neist on nüüd näitusel kõigile vaatamiseks. On väga vahvaid lähenemisi nii kujuduslikus kui toidu raiskamise vähendamise ideede mõttes. Tule vaatama ja inspiratsiooni saama! 

 

Näitus on muuseumi häärberimaja alumises saalis.

Import to Google Calendar
  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Shop
  • Forecast
  • Kommentaarid

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Täna stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org